Цирконієві коронки – що це? ⇒ Плюси та мінуси

циркониевые коронки в Днепре Блог

Діоксид цирконіюце матеріал, який використовується в медицині протягом багатьох років. Першою областю його застосування стало виробництво протезів колінних та кульшових суглобів. Нині сфера його використання значно розширилася. Відмінні характеристики оксиду цирконію високо оцінили в стоматології, де цей матеріал успішно застосовується виготовлення коронок. Чим примітні такі ортопедичні конструкції? Чи існують протипоказання для встановлення цирконієвих коронок і чи є недоліки? Про це розповідають фахівці клініки Dental Tech.

Діоксид цирконію у стоматології використовується близько 30 років – з 1994 року. Виконані з цього матеріалу протези швидко припали до душі і стоматологам, і пацієнтам, які оцінили їхню міцність та естетичність.

Цирконієві коронки – склад, обробка, виготовлення

изготовление циркониевые коронки

Отже, спочатку пропонуємо ближче познайомитися з матеріалом, який використовується для виготовлення коронок у стоматології. ZrO2 – органічна сполука, що зустрічається в природі. У природному стані цей матеріал здається мало придатним для коронок через свою м’якість. Однак, як виявилося, це одна з переваг діоксиду цирконію, оскільки завдяки цій властивості фахівцям вдається виготовити протез будь-якої форми. Для того щоб природний склад цирконієвих коронок набув необхідної міцності, проводиться дві процедури:

  • матеріал стабілізується ітрієм або оксидом алюмінію;
  • після виготовлення готові протези піддаються обробці високими температурами.

Перед запіканням на основі наноситься шар кераміки. Ця процедура необхідна для того, щоб приховати насичено білий колір діоксиду цирконію та надати зубу максимальної природності.

Поговоримо про переваги

Розібравшись із складом коронок, технологією їх виготовлення, кольором діоксиду цирконію та іншими тонкощами, можна переходити до вивчення переваг матеріалу. Як показує практика, їх безліч.

  • Після виконання всіх необхідних процедур, оксид цирконію набуває найвищої міцності, що перевершує популярну металокераміку.
  • При використанні коронок із цього матеріалу зуб можна зберегти живим. Причина – незначна товщина каркасу протеза, що становить трохи більше 0,6 мм.
  • Діоксид цирконію повністю сумісний з тканинами ясна та зуба. Матеріал не викликає алергічних реакцій. Відсутня при їх використанні такий малоестетичний ефект, як потемніння ясна в результаті окислення металевого краю протезу.
  • Коронки відрізняються високими показниками естетичності. Забезпечити їх дозволяє прозорість конструкції, завдяки якій досягається природність кольору керамічного покриття.
  • Діоксид цирконію – це кристали із високими показниками теплоізоляції. Ця властивість матеріалу особливо актуальна для пацієнтів з високою чутливістю до перепадів температур. Насправді це означає те, що живий зуб із такою коронкою нічого очікувати зайве «емоційно» реагувати на гаряче і холодне.

Важливо! Всі перераховані вище переваги оксиду цирконію притаманні лише коронкам, які виготовлені та встановлені досвідченими фахівцями з точним дотриманням технологій. Інакше коронки з діоксиду цирконію прослужать недовго.

Чи мають цирконієві коронки недоліки?

диоксид циркония снимок

Мінуси у таких конструкцій лише один, але досить серйозний. Йдеться про високу ціну. Зумовила її складність виготовлення зубного протезу із застосуванням новітніх технологій. При цьому термін служби цирконієвих коронок становить щонайменше 15 років, що повністю нівелює проблему високої вартості. Ще одним позитивним фактором можна назвати постійний розвиток технологій протезування зубів, завдяки якому з часом багато послуг стає доступнішим. Крім високої вартості, інших недоліків у цирконієвих коронок немає.

Цирконієві коронки – показання

Циркониевые коронки – показания

На вибір саме цього матеріалу для виготовлення коронок надають два фактори – практичність та естетичність. Завдяки зовнішній привабливості такі протези ідеально підходять для реставрації зубів у зоні посмішки. В той же час міцність матеріалу робить цирконієві коронки. оптимальним варіантом для відновлення молярів та премолярів, що піддаються високим навантаженням. Показання для цирконієвих коронок:

  • пошкодження зубів карієсом та внаслідок травм;
  • встановлення коронок на імплант;
  • відсутність одного чи кількох зубів;
  • наявність у пацієнта алергічних реакцій на метал та інші види матеріалів виготовлення протезів;
  • треми та діастеми, що не піддаються усуненню за допомогою брекетів.

Діоксид цирконію у стоматології використовується й у випадках, коли є можливість уникнути процедури депульпування (видалення нерва).

Цирконієві коронки – протипоказання

Незважаючи на відсутність хімічних реакцій та сумісність із тканинами зубів та ясен, встановлювати коронки з оксиду цирконію можна не завжди. Відмовитись від них рекомендується:

  • за наявності психічних розладів;
  • під час вагітності;
  • при серйозних порушеннях прикусу;
  • при недостатній природній висоті зубів.

Крім цього, протипоказанням для цирконієвих коронок є наявність у пацієнта такої патології, як бруксизм чи нічний скрегіт зубами.

Бруксизм – патологія, спричинена спазмом жувальних м’язів, що відбувається мимоволі. За відсутності лікування це захворювання призводить до стирання зубів пацієнта. Негативний вплив бруксизм надає і термін служби цирконієвих коронок.

Як ставлять цирконієві коронки?

Встановлення коронок із цирконію не вважається травматичною процедурою. Проте проводять її під місцевою анестезією, тому що в сучасних клініках, які цінують свою репутацію, комфорту пацієнта приділяється не менша увага, ніж його здоров’ю. Протезування включає декілька основних етапів.

  • Консультація та діагностика – необхідні для оцінки стану ротової порожнини та визначення стратегії лікування. На прийомі лікар проводить огляд та розповідає про те, як ставлять цирконієві коронки.
  • Підготовка включає лікування карієсу, усунення вогнищ запалення, зміцнення штифтами слабких зубів.
  • Формування основи – для коронки полягає в обточуванні зуба. У тих випадках, коли зуб сильно зруйнований, проводиться нарощування за допомогою пломбувального матеріалу.

Для максимального точного виготовлення коронки, що відповідає розмірам та конфігурації щелепи пацієнта, у сучасних клініках використовується 3D-моделювання. Під час виготовлення постійних протезів на зуб встановлюється тимчасова конструкція. Як правило, час очікування становить близько 2 тижнів.

Як доглядати коронки?

Спеціальний догляд таким коронкам не потрібний. Чищення зубів після протезування потрібно робити так само, як і до нього. При цьому рекомендується вибирати пасти із мінімальним вмістом абразиву, який може пошкодити керамічний шар. Додатково для догляду слід застосовувати зубну нитку та ополіскувачі. Хорошим рішенням стане придбання іригатора, який забезпечує видалення нальоту та залишків їжі за допомогою води, що подається під тиском.

Оцініть статтю
Dental Tech
Додати коментар

Записатися із знижкою 10%